Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Rozbiórka wiaduktu na ulicy Szczecińskiej w Słupsku. Ciężki sprzęt w akcji [ZDJĘCIA]

Rozbiórka wiaduktu na ulicy Szczecińskiej w Słupsku. Ciężki sprzęt w akcji [ZDJĘCIA]

Rumak: Przegrałem najważniejszy mecz odkąd jestem trenerem w Lechu

Rumak: Przegrałem najważniejszy mecz odkąd jestem trenerem w Lechu

Polecamy

Policjanci zabezpieczali znalezione niewybuchy na remontowej drodze K 65 [WIDEO]

Policjanci zabezpieczali znalezione niewybuchy na remontowej drodze K 65 [WIDEO]

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko